Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟ ΑΠΟ ΗΛΙΑΝΑ ΜΠΟΛΤΣΗ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ   ΗΛΙΑΝΑ ΜΠΟΛΤΣΗ 
  Γ΄2  ΜΑΘΗΜΑ  Σ.Ε.Π.

Μ.Η. : Συνέντευξη από την κ. Βασιλική Καραμποίκη που ασκεί το επάγγελμα της δερματολόγου. Λοιπόν κ. Βασιλική Καραμποίκη , θέλω να μου περιγράψετε τα καθήκοντά σας ως δερματολόγος .

Κ.Β. : Ηλιάνα χαίρομαι πολύ που κάνετε αυτή την πάρα πολύ ενδιαφέρουσα εργασία , αυτό λοιπόν που θέλω να σου πω είναι ότι η δερματολογία είναι μια ειδικότητα της ιατρικής ,η οποία ασχολείται με το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπου , που είναι το δέρμα . Καθήκον μας , λοιπόν, πρώτα είναι να φροντίζουμε να παρατηρούμε και να προλαμβάνουμε παθήσεις, οι οποίες οφείλονται στην επαφή του δέρματος και στις επιδράσεις του περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα σε σχέση με τον ήλιο. Επίσης , θα πρέπει να αναγνωρίζουμε προβλήματα ή εκδηλώσεις όπως διάφορες εσωτερικές παθήσεις , και φυσικά να δίνουμε θεραπεία , όπως επίσης και να φροντίζουμε για την ομορφιά και την αισθητική του δέρματος , που πολλές φορές έχει να κάνει  με την ψυχολογία και με την επικοινωνία του ανθρώπου.

Μ.Η. : Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον! Αυτό το επάγγελμα το ακολουθήσατε από επιλογή ή από ανάγκη ;

Κ.Β. : Όχι από ανάγκη , από επιλογή , μετά από σκέψη σε ότι αφορά σε ποιο κομμάτι της ιατρικής θα ήθελα να επεκταθώ , και ήθελα πάντα μια ειδικότητα η οποία να έχει μια επαφή και μία επικοινωνία με τους ανθρώπους , και να είναι στο κομμάτι της κλινικής ιατρικής .

Μ.Η. : Αυτό το επάγγελμα , πόσο καιρό το ασκείτε ; Συναντήσατε ποτέ δυσκολία ;

Κ.Β. : Περίπου επτά χρόνια. Οι δυσκολίες πάντα υπάρχουν , αρκεί να σου αρέσει αυτό που κάνεις και να προσπαθείς να τις ξεπεράσεις .

M.H. : Τι είδους γνώσεις χρειάζεται να έχει κάποιος για να ασκήσει αυτό το επάγγελμα ;

K.B. : Βασικά , πρέπει να έχεις τελειώσει την ιατρική , που είναι έξι χρόνια, και από ΄κει και πέρα να ακολουθήσεις την ειδικότητα της δερματολογίας , η οποία απαιτεί να έχεις καλές γνώσεις παθολογίας, να μπορείς να έχεις παρατηρητικότητα, να αγαπάς αυτό το αντικείμενο , να ασχολείσαι με την λεπτομέρεια , να σου αρέσει πάρα πολύ , γιατί έχει πάρα πολλές εξειδικεύσεις και πάρα πολλά θέματα που συνεχώς  και διαρκώς  εξελίσσονται .

Μ.Η. : Τι είδους ικανότητες-δέξιότητες χρειάζονται ;

Κ.Β. : Όπως σου είπα και πριν , θα πρέπει να έχεις παρατηρητικότητα , θα πρέπει να διαβάζεις συνεχώς , άρα να είσαι φιλομαθής , ωα έχεις υπομονή για να μπορέσεις να αφήσεις τον ασθενή σου να σου διηγηθεί όλη την ιστορία για το πώς κάτι έχει εμφανισθεί , να έχεις υπομονή να μάθεις για τη ζωή του , γιατί πολλά πράγματα έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής και πως εκδηλώνονται αυτά στο δέρμα…

Μ.Η. : Κι η ψυχολογία…

Κ.Β. : Η ψυχολογία… Να καταλάβεις αν κάτι οφείλεται στο ότι ακριβώς κάτι ενοχλεί ,πολλές φορές το άγχος έχει σχέση με νευρολογικές παθήσεις. Άρα ,λοιπόν , θέλει να είσαι ένας καλός κλινικός γιατρός που να αγαπάει ειδικά αυτό το κομμάτι , όπως και αντίστοιχα σε άλλες ειδικότητες που πρέπει να έχεις αντίστοιχα χαρίσματα.

Μ.Η. : Έχετε σταθερό ωράριο ή δουλεύετε καμιά φορά υπερωρίες ;

K.B.  : Επειδή το συγκεκριμένο επάγγελμα είναι ελεύθερο επάγγελμα , στο κομμάτι που το ασκώ εγώ γιατί αν έχεις σταθερό ωράριο σημαίνει ότι μπορείς να έρχεσαι σε ένα δερματολογικό τμήμα ενός νοσοκομείου για παράδειγμα, όταν όμως έχεις  ιδιωτικό ιατρείο το ωράριο δεν είναι σταθερό , όπως επίσης όταν κάποιος σε καλέσει γιατί έχει πρόβλημα και δεν μπορεί να έρθει στο ιατρείο ,αν είναι μεγάλος άνθρωπος για παράδειγμα ,πρέπει να τον επισκεφθείς στο σπίτι .

Μ.Η. : Υπάρχει κάτι βαρετό ή δύσκολο στο επάγγελμά σας ;

Κ.Β. : Βαρετό όχι. Η ιατρική δεν είναι ποτέ βαρετή .

Μ.Η. : Και εγώ αυτό πιστεύω …

Κ.Β. : Δύσκολα πράγματα είναι αρκετά … Όπως για παράδειγμα το δυσκολότερο είναι να διώξεις το άγχος που έχεις για να δώσεις το καλύτερο που μπορείς και να παρακολουθείς συνεχώς τις εξελίξεις πάνω στον τομέα αυτό.

Μ.Η. : Υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης ;

Κ.Β. : Προοπτικές εξέλιξης υπάρχουν πολλές .Εξαρτάται βέβαια και από το τι θέλει ο κάθε άνθρωπος και το πώς σχεδιάζει το μέλλον του… Εάν κάποιος για παράδειγμα θέλει να ακολουθήσει μια πανεπιστημιακή καριέρα , αν θέλει να δουλέψει για παράδειγμα σε έναν νοσοκομειακό χώρο , αν θέλει να ασχοληθεί με την έρευνα ,αν θέλει να εξειδικευθεί σε κομμάτια που αφορούν την φυτική δερματολογία ή  τον τομέα τον δερμοκαλλυντικών .Υπάρχουν πάρα πολλές εξειδικεύσεις και πάρα πολλά περιθώρια εξέλιξης .

Μ.Η. : Η εργασία επηρεάζει την προσωπική σας ζωή ; Με ποιον τρόπο ;

Κ.Β : Η εργασία ,κυρίως όταν είσαι γυναίκα και μητέρα ,επηρεάζει σε πολλά κομμάτια την προσωπική σου ζωή , και αυτό είναι ένα στοίχημα, όχι μόνο για τους γιατρούς αλλά για πάρα πολλούς ανθρώπους που εργάζονται σε διάφορα επαγγέλματα. Είναι δύσκολο να συνδυάσεις  τις πολλές ώρες εργασίας, τις πολλές ώρες επιμόρφωσης με τις οικογενειακές και τις άλλες κοινωνικές υποχρεώσεις , για παράδειγμα.

Μ.Η. : Η εργασία σας επιφέρει ένα ικανοποιητικό εισόδημα κατά τη γνώμη σας ;

Κ.Β. : Θεωρώ ότι είναι ένα ικανοποιητικό εισόδημα , το οποίο βέβαια δεν ανταποκρίνεται στο μέγεθος των προσπαθειών και των ετών σπουδών. Αυτό , όμως είναι ένα κομμάτι που αφορά γενικότερα την ελληνική πραγματικότητα, όπως και σε άλλους επιστήμονες δεν θεωρώ ότι ανταμείβεται  ο κόπος και η προσπάθεια που έχουν καταβάλλει , δεν αντιστοιχούν δηλαδή οικονομικά  με το μέγεθος της προσπάθειας που έχουν καταβάλλει οι απολαβές τους.

Μ.Η. : Περιγράψτε μου τις συνθήκες του εργασιακού σας περιβάλλοντος .

Κ.Β. : Οι παρούσες συνθήκες  είναι πολύ καλές , γιατί είμαι σε ένα ιατρείο που είναι άρτια εξοπλισμένο και με ανθρώπους που μπορείς να επικοινωνήσεις και να συνεργαστείς σωστά. Υπήρχαν όμως και περιπτώσεις παλιότερα που για παράδειγμα εφημέρευα σε έναν χώρο που ήταν αρκετά δύσκολος, με εφημερίες κατά την διάρκεια της νύχτας σε ένα περιβάλλον που δεν ήταν όσο ασφαλές όσο θα έπρεπε. Οπότε μπορώ να σου πω ότι στην παρούσα φάση είναι καλά , αλλά σε άλλες φάσεις της ζωής μου ήταν αρκετά δύσκολές οι συνθήκες εργασίας . Όπως για παράδειγμα και στο αγροτικό ή και για παράδειγμα κατά τη διάρκεια  της ειδικότητας , σε ώρες των εφημεριών.

Μ.Η. : Στον ελεύθερό σας χρόνο με τι ασχολείσθε συνήθως ;

Κ.Β. : Λοιπόν, στον λίγο ελεύθερο χρόνο που υπάρχει μου αρέσει να πηγαίνω σινεμά ή θέατρο. Όπως επίσης θα μου άρεσε ,και ελπίζω να τα καταφέρω κάποια στιγμή ,να κάνω χορό.

Μ.Η. : Και γιατί όχι ; Το επάγγελμά σας έχει καλές προοπτικές ευρέσεως εργασίας ;

Κ.Β. : Για τα δεδομένα του σήμερα έχει από τις καλύτερες προοπτικές για εύρεση εργασίας και στην Ελλάδα ,αλλά κυρίως στο εξωτερικό. Αλλά και στην Ελλάδα ,σε μια χώρα που αυτήν την περίοδο την μαστίζει η οικονομική κρίση, οι δερματολόγοι και η δερματολογία είναι από τις ειδικότητες της ιατρικής που έχουν πληγεί λιγότερο από ότι άλλες.

Μ.Η. : Γιατί ο κόσμος δεν παύει να δίνει σημασία στις  δερματολογικές παθήσεις που μπορεί να προκύψουν.

Κ.Β. : Ακριβώς.

Μ.Η. : Ποια είναι η γνώμη σας για το επάγγελμα της δερματολόγου ; Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θέλει να το ακολουθήσει ;

Κ.Β. : Λοιπόν επειδή είναι μια ειδικότητα η οποία απαιτεί πολλά χρόνια , λόγω του καθεστώτος που υπάρχει στην Ελλάδα, για να την αποκτήσει κάποιος θα ήταν καλό αν κάποιο παιδί αγαπάει την ιατρική, κατ’ αρχάς ,και αφού τελειώσει την ιατρική και την εξειδίκευση , αν μπορεί να φύγει να  πάει να κάνει την ειδικότητα στο εξωτερικό, θα ήταν καλύτερα  απ’ ότι να περιμένει πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα για να την τελειώσει. Θέλει πάντως υπομονή, να αγαπάς δηλαδή το αντικείμενο , για να αποφασίσεις να προχωρήσεις σε αυτήν την ειδικότητα.

Μ.Η. : Αποτελούν εμπόδιο όμως τα πολλά χρόνια σπουδών…

Κ.Β. : Ναι ,είναι πολλά χρόνια σπουδών και αργεί αρκετά η επαγγελματική αποκατάσταση ,ειδικά σε περιόδους που υπάρχει ούτως ή άλλως οικονομικό πρόβλημα στις περισσότερες χώρες…

Μ.Η. : Το επάγγελμά σας έχει απήχηση στη νέα γενιά ;

Κ.Β. : Έχει μεγάλη απήχηση σε ,σχεδόν, κάθε ηλικία. Στη νέα γενιά έχει απήχηση γιατί υπάρχουν κάποια προβλήματα , όπως για παράδειγμα είναι η ακμή , που αγγίζει ιδιαίτερα τα παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία , και επίσης είναι προβλήματα που αφορούν την έκθεση στον ήλιο , οπότε, τα παιδιά θα πρέπει να ενημερωθούν για το πώς να προστατευθούν , αφού η περίοδος αυτή είναι πολύ κρίσιμη για το μέλλον τους. Άρα λοιπόν η δερματολογία σαν κλάδος και οι δερματολόγοι σαν γιατροί οφείλουν να μπουν σε μια διαδικασία ενημέρωσης του πληθυσμού και πρόληψης τέτοιων παθήσεων .

Μ.Η. : Ευχαριστώ πολύ κυρία Καραμποίκη για το χρόνο που αφιερώσατε , η συνέντευξη επιτεύχθηκε.

Κ.Β. : Και εγώ σε ευχαριστώ  και σου εύχομαι ό, τι καλύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου