Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013

ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟΥ ΝΟΥΡΙΑΝ, οι εντυπώσεις μας από την παράσταση..........


ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

"ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟΥ ΝΟΥΡΙΑΝ" του Volker Ludwig.


 

Μετάφραση: Βασίλης Κουκαλάνι.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Κουκαλάνι, Παντελής Δεντάκης. 

 Υπόθεση……
Κάθε Σαββατοκύριακο ο εργαζόμενος πατέρας Μπάμπης Παπαδάκης με τα παιδιά του Δώρα και Γιάννη πηγαίνουν για κάμπινγκ. Αυτή τη φορά όμως του έχει πάρει την αγαπημένη του θέση ο κ. Νουριάν με τον γιο του, τον Πιρούζ. Μεγάλο πρόβλημα! Μπορούν τώρα οι δυο μπαμπάδες να περάσουν καλά μαζί; Μπορούν τα παιδιά τους να παίξουν και να διασκεδάσουν παρέα; Και πώς θα μάθουν στην μικρή Πακιστανή που καθαρίζει το κάμπινγκ, να ονειρεύεται στα Ελληνικά; Μα δεν μιλούν την ίδια γλώσσα. Πώς θα συνεννοηθούν; Την απάντηση δίνουν τα ίδια τα παιδιά!... Αντιρατσιστικό έργο για παιδιά και εφήβους, με θέμα με θέμα τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών και την πολιτισμική συμφιλίωσηΗ παράσταση "Μια γιορτή στου Νουριάν" είναι μία από τις πιο ωραίες που έχω παρακολουθήσει. Αν και καμουφλαρισμένα μέσα σε παιδικές συμπεριφορές και εκφράσεις, υπήρχαν πολλά μηνύματα που εναντιώνονταν στον ρατσισμό, τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα (τύπου: οι ξένοι μυρίζουν άσχημα), που υπάρχουν σε βάρος διάφορων κοινωνικών ομάδων γενικά και των μεταναστών στη χώρα μας ειδικά! Το πιο ενδιαφέρον σημείο του έργου, για εμένα, ήταν η διαπίστωση ότι ο ρατσισμός είναι υποκινούμενος από τα οικονομικά, κυρίως, συμφέροντα ορισμένων.  Θα ήθελα, τελειώνοντας, να πω ότι βρίσκω πολύ καλό το γεγονός  ότι αυτή η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά. Πιστεύω πως στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να δείχνουμε στα μικρά παιδιά με οποιονδήποτε τρόπο ποια στάση είναι η "σωστή" και ποια η "λανθασμένη". Αυτό πρέπει να γίνεται, γιατί τα παιδιά  περιβάλλονται από μεγάλους ανθρώπους (τους οποίους έχουν ως πρότυπα) οι οποίοι, ως επί το πλείστον, χαρακτηρίζονται από την υιοθέτηση ρατσιστικών ιδεών. Έτσι τα παιδιά μπερδεύονται, γιατί ταυτόχρονα καλούνται να συνυπάρξουν στην ίδια σχολική τάξη με παιδιά άλλης εθνικότητας,

Μάμαλη Κατερίνα

  
Όταν πας σε μια θεατρική παράσταση πάντα σου μένουν κάποιες εντυπώσεις, είτε θετικές, είτε αρνητικές. Εμένα, προσωπικά, μου έμειναν μόνο θετικές (από αυτή τη παράσταση). Το έργο πέρναγε μηνύματα για τον ρατσισμό, τα οποία έχουν να κάνουν πιο πολύ με την καταγωγή του καθενός. Μας έμαθαν ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ανάγκες (είτε είναι η μόρφωση ή το ο,τιδήποτε). Επίσης, η συνέντευξη που πήραμε από τους ηθοποιούς ήταν φοβερή και πραγματικά αληθινή, βγαλμένη μέσα από την καρδιά τους!
Αριστέα                     

Από την παράσταση που παρακολουθήσαμε μου άρεσε ιδιαίτερα το μήνυμα που ήθελε να μας περάσει, δηλαδή ότι είμαστε όλοι ίσοι, ότι ζούμε όλοι "κάτω από την ίδια σκηνή" και ότι, όταν οι άνθρωποι συνεργάζονται και προσπερνούν τις διαφορές που τους χωρίζουν τότε μπορούν να καταφέρουν τα πάντα!!! Από τις συνεντεύξεις, περισσότερη εντύπωση μου έκανε ο λόγος του σκηνοθέτη κ.Παντελή, διότι, ενώ βλέπει ότι αυτή τη περίοδο που διανύουμε, τα πράγματα να είναι δύσκολα, εκείνος συνεχίζει να είναι αισιόδοξος για το μέλλον και μας έδωσε και πολύ χρήσιμες συμβουλές όπως: <<...στη ζωή μας να κάνουμε αυτό που μας αρέσει και να υπερασπιζόμαστε τις απόψεις μας ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα έρθουμε σε σύγκρουση με κάποιους ανθρώπους.>>
Μανώλης Πρέκας

 Αυτό που θα μπορούσε κανείς να αποκομίσει παρακολουθώντας την συγκεκριμένη παράσταση είναι τα αντιρατσιστικά μηνύματα που παρουσιάζονται καθ' όλη τη διάρκεια της πλοκής της. Αλλά το κυριότερο είναι ότι αφυπνίζει την κριτική σκέψη του θεατή.
Κωνσταντίνος Βασιλείου

Σε αυτό το έργο μου άρεσαν πάρα πολύ τα μηνύματα που πέρναγε στο έργο. Επίσης, μού άρεσε η συζήτηση που κάναμε με τους ηθοποιούς, που ήταν πολύ εποικοδομητική. Η άποψη των ηθοποιών ήταν πολύ καλή. Μού άρεσε η αντιστροφή ρόλων στη συζήτηση κι ο ηθοποιός που υποδυόταν τον Παπαδάκη που ήταν αστείος αλλά ΡΕΑΛΙΣΤΗΣ!
Γωγώ

Η παράσταση που παρακολουθήσαμε είχε αντιρατσιστικό μήνυμα. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν η μετέπειτα συζήτηση με τους ηθοποιούς. Λύσαμε πολλές από τις απορίες μας σχετικά με το έργο και κάναμε μία σύγχρονη συζήτηση για το "αύριο". Τέλος, μία παράσταση γεμάτη κέφι, αποτελεί τώρα πλέον μία εμπειρία της καθημερινής ζωής.
Βενετία Μοσχοβάκου

Μου έμεινε το αντιρατσιστικό μήνυμα και η αισιοδοξία που αναδύθηκε από τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών που, όμως, μίλησαν με ρεαλισμό.
Αλέξανδρος Πασαδάκης

Μου άρεσε πολύ το αντιρατσιστικό μήνυμα του έργου για να οδηγήσει σε μια σχέση μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών. Οι ηθοποιοί ήταν πολύ πρόθυμοι να μας απαντήσουν στις ερωτήσεις μας και ο λόγος τους ήταν υποδειγματικός. Η σκηνή με το μοίρασμα των χρημάτων ήταν η αγαπημένη μου.
Σωτήρης Χριστοδουλόπουλος


Το πιο ωραίο που μου άρεσε σε αυτήν την παράσταση ήταν που ο Έλληνας πατέρας Παπαδάκης πήγε σε άλλη σκηνή, ενώ δεν ήξερε ότι είχαν αλλάξει σκηνές και πίστευε ότι οι αλλοδαποί ήταν κλέφτες. Όμως το συνειδητοποίησε, βγήκε από τη σκηνή και η οικογένεια η Ελληνική και η οικογένεια η Ιρανή τσακωνόντουσαν. Επίσης, το τραγούδι.
Νίκος Αλεξόπουλος

Αυτή η παράσταση περνάει πολλά μηνύματα και κυρίως αντιρατσιστικά. Το μήνυμα που εξέλαβα ήταν ότι όλοι μαζί  Έλληνες, Πακιστανοί, Ιρανοί κ.τ.λ. μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί για να εμπλουτίσουμε τον πολιτισμό μας, οι Έλληνες να μάθουμε τις παραδόσεις των μεταναστών της χώρας μας, τα έθιμά τους και γενικότερα να εμπλουτίσουμε τις προσωπικότητές μας! Επιπλέον, μετά την παράσταση, με τη συζήτηση με τους ηθοποιούς μπορέσαμε να τεκμηριώσουμε την άποψη μας για τον ρατσισμό και το πώς πρέπει να φερόμαστε στους συνανθρώπους μας... Γενικά, ήταν μια πολύ εποικοδομητική παράσταση, από την οποία όλοι μπορούμε να καταλάβουμε την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων.
Σούφλα Αλίκη

Αυτό που μου άρεσε από την παράσταση είναι το ότι προσπάθησε να μας περάσει κάποια αντιρατσιστικά μηνύματα με πολύ ωραίο και κυρίως απλό τρόπο, που όλες οι ηλικίες μπορούν να καταλάβουν, χωρίς, όμως, να διαστρεβλώνει την έννοια και τις συνέπειες του ρατσισμού.
Καλογερή Δανάη

Εξαιρετική παιδική παράσταση! Γεμάτη αντιρατσιστικά μηνύματα! Διαδραματιζόμενη σε ένα χώρο κάμπινγκ, περιέχει διδάγματα, όπως η αλληλεγγύη και η συνεργασία όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, αναπηρίας κ.τ.λ.
Τζωρτζίνα

Το έργο είχε πολλά μηνύματα τα οποία περνάνε στον θεατή, στο υποσυνείδητό του, με αποτέλεσμα να επηρεάσει τη σκέψη του ως προς τις αναπτυσσόμενες ρατσιστικές ιδέες που καλλιεργούνται στο μυαλό των εφήβων στις μέρες μας.
Γιώργος Νικολακόπουλος

Κατά τη γνώμη μου η καλύτερη στιγμή απ' όλη την εκδρομή ήταν μετά το τέλος της παράστασης, όταν οι ηθοποιοί με ευχαρίστηση δέχθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας.
Γιώργος Βαγγελάτος

Αυτό που μου άρεσε περισσότερο στην παράσταση ήταν στο τέλος που ο Έλληνας συμμάχησε με τον Ιρανό και τα παιδιά τα βρήκαν μεταξύ τους και έπαιζαν. Επίσης, μου άρεσε η συνέντευξη που είχαμε στο τέλος της παράστασης με κάποιους ηθοποιούς και τα μηνύματα που μας πέρασαν με τα λόγια τους.
Μεταξία-Ελισάβετ Σαλούμ

Αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν η συμφιλίωση των οικογενειών  καθώς και η στιγμή που αποδόθηκε το πραγματικό ποσό στην καθαρίστρια του κάμπινγκ. Η ένωση των δύο οικογενειών καθώς επίσης και η δύναμη που είχαν μαζί για να διεκδικήσουν από τον ιδιοκτήτη του κάμπινγκ το δίκαιο χρηματικό ποσό για την οικογένεια μεταναστών. Ακόμα μου άρεσε η συζήτηση που αναπτύχθηκε αργότερα, ωθώντας μας να δραστηριοποιηθούμε σχετικά με το θέμα του ρατσισμού και της αδικίας που αναπτύσσεται εις βάρος των μεταναστών.
Μαρία Κολλίντζα

Από την θεατρική παράσταση μου άρεσε περισσότερο το αισιόδοξο τέλος. Αυτή η σκηνή τόνιζε το αντιρατσιστικό χαρακτήρα του έργου και γέμιζε τους θεατές με θετική ενέργεια και πιθανώς τους προβλημάτισε σχετικά με τη στάση τους απέναντι στους μετανάστες. Η τελική έκβαση του έργου, με την ειρηνική κατάληξη των πρωταγωνιστών, αποτελεί ισχυρό πρότυπο για τα σημερινά παιδιά, που από τη φύση τους μιμούνται τη συμπεριφορά των μεγαλύτερων. Συνολικά, θεωρώ πως ο σκοπός της παράστασης που παρακολουθήσαμε επιτυγχάνεται εύστοχα μέσα από την προσπάθεια που καταβάλλουν οι πειστικότατοι ηθοποιοί, να "περάσουν" τα μηνύματα του έργου στους θεατές.
Ηλιάνα ΜπολτσήΉταν μια παράσταση με ευχάριστη πλοκή. Μου άρεσε που ο Νουριάν, ο Ιρανός μετανάστης στην Ελλάδα είχε μια διαφορετική στάση απέναντι στον Έλληνα ρατσιστή κ. Παπαδάκη, δηλαδή δεν ήταν ανεκτικός απέναντι στο επιθετικό του στυλ. Επίσης, μου άρεσε πολύ το τραγούδι των Active Members, αλλά περισσότερο από όλα μου άρεσε η η συνέντευξη με το σκηνοθέτη και κάποιους από τους ηθοποιούς της παράστασης.
Ηλέκτρα Κραν.

Μια γιορτή στου Νουριάν

Η παράσταση ήταν με μία λέξη “τέλεια”. Ήταν ολοκληρωμένη, ευχάριστη, ιδανική και αστεία. Είχε ωραία σκηνικά, οι ηθοποιοί ήταν πολύ καλοί στους ρόλους τους, τα κουστούμια ήταν συμπαθητικά. Το θέατρο ήταν καθαρό, περιποιημένο, αρκετά μεγάλο και από όπου και αν κάτσεις ακούς και βλέπεις τέλεια. Η μουσική ήταν πολύ ωραία και ταίριαζε με την υπόθεση.

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ
Α΄2 !!!


Το «Μια γιορτή στου Νουριάν» είναι ένα έργο με έντονο αντιρατσιστικό περιεχόμενο που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά και εφήβους. Πιστεύω ότι σκοπός της παράστασης είναι να μας προβληματίσει και να μας κάνει να δεχτούμε τη διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου ανεξάρτητα από το χρώμα, τη γλώσσα, τη θρησκεία και την εθνικότητά του!

Μαρία Κόκιου Α2!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου